Ljepote Dalmacije

Mediteran kakav je nekad bio

Dalmacija je, prema mnogima, jedno od najšarmantnijih mjesta na Mediteranu. Nizovi šljunčanih i stjenovitih plaža, kristalno čisto more, blaga klima, bogata povijest i kultura svakoga će dojmiti. Ali treba otkriti i duh Dalmacije kroz njene stanovnike koji žive u tom okružju ne mijenjajući njegovu originalnu ljepotu.


Povjest zapisana u kamenu i moru

Povijest Dalmacije je duga priča koja polazi od popločanih puteva na kojima kao da je vrijeme stalo, brojni ostaci antičke civilizacije, muzeji, galerije i prostori, gdje se hodajući po tim putevima na trenutak možete osjetiti dijelom tih prošlih stoljeća. Jednom kada posjetite Dalmaciju, uvijek cete je nositi sa sobom, u svom srcu.


Priroda i more sačuvani za užitak

Gledano u cjelini kakvoća Jadranskog mora iznimno je dobro sačuvana. Rezultati dobiveni stalnim praćenjem kakvoće mora na više od 800 plažama odgovaraju najstrožim kriterijima. Ekološki gledano Hrvatska spada u ekološko nezagađena područja, bez obzira radilo se o zraku, slatkim vodama ili moru, te da je Hrvatska sigurno područje, gdje ćete se osjećati ugodno i dobrodošlo.


Raj za nautičare i avanturiste

Izvanredna razvedenost obale privlači nautičare cijelog svijeta, koji dolaze otkriti šarm mnogih skrivenih uvala, draga, otoka i otočića sa marinama smještenima po čitavoj obali. Dalmacija je sa svojih tisuću otoka raj za nautičare. Očuvana priroda svojom ljepotom pruža mogućnost za rafting, kajak i mountain bike utrke, orijentacijska, paragliding i penjačka natjecanja, maratone, trijatlone i druge športske outdoor događaje.


Nezaboravni mirisi i okusi Dalmacije

Veza Dalmatinaca i prirode najbolje se vidi u gastronomiji, koja je poznata po raznolikosti i bogatstvu okusa. Pored poznatih dalmatinskih vina Dingač i Babić, tu su brojni lokalni specijaliteti. Prvo mjesto pripada ribi koja se priprema na gradele, brudet ili lešo, ali se nudi i kao usoljena i marinirana. Od začina prevladavaju lovor i češnjak te nezaobilazno maslinovo ulje. Školjke i rakovi pripremaju se na buzaru, a mesni specijalitet je pašticada s njokima.


 

Povratak na vrh stranice »